Vinresa till Pfalz, Ahr och Champagne

 

I ottan startar vi från Helsingborg (tycker vi), men Ulla och Mats och de andra Kristianstadspåstigna hade då redan varit i farten  1 och 1/2 timme. Redan i Danmark hälsade vi alla välkomna med ett glas Cava och en läcker tunnbrödsrulle som Ulla fixat. Det var ju långt till frukost i Rödby. Dagen blev lång i bussen med avbröts då och då av enkla små tävlingar med vininriktning med tillhörande vinprovning. Några gissade på Riesling, vilket var helt rätt. Vi var ju tvungna att testa vinkunskaperna i förväg!

Framåt kvällningen landade vi på Landgasthaus Hess, som blev lite av en besvikelse. Synd, så god mat som vi ätit där tidigare i deras mysiga matsal. Vi blev placerade i ett matrum typ matbespisning, där ljudnivån var så hög att vi inte kunde tala med varandra och maten var tämligen enkel. Det var en del som ville fortsätta till puben, men där var så rökigt att de snabbt kom upp igen. OK, frukosten var bra och snart satt vi i bussen igen för vidare färd mot Pfalz.

         Fy vad kallt det är, tycker Ulla!!!

             Inger provar Riesling på Autobahn

     Jonna mitt i frukosten på Landgasthaus Hess

Snart passerar vi Mainhattan (Frankfurt am Main), vars siluett mer och mer liknar New Yorks. Snart är vi dock framme i Siebeldingen hos Dr Steiner och här kommer provningen att ske utomhus, dock i ett tält med gasolvärmare, men det är inte många grader ute, men Dr Steiner förstår att här gäller det att fylla glasen och det gör han men både läcker Riesling och härlig Spätburgunder samtidigt som han på bra engelska berättar om vad vi dricker. Trots kylan hörs många glada skratt här, speciellt när det skulle åkas traktor runt vinfälten. Källarbesök blev det också med mer vin!!!! Här fick vi smaka vår första Winzervesper. Det är kallskuret kött, korv, ost och bröd  som passar bra till de olika vinerna. Vilken härlig stämning det var här trots kylan!!!!

           Är det Riesling eller Weissburgunder

       Otto är helt övertygad om att det är Pinot Noir

   Dr Steiner in action

Lisa och Svend på Zum Wohl i Neustadt

 

Är det inte Spätburgunder 
i alla fall? Gertrud tog 
bilden hos Dr Steiner

 

Vår käre chaufför, Mats,  försökte ta med sig en tysk vägskylt utanför hotel 
Ramada i Neustadt an der Weinstrasse, men se det gick inte!!

Neustadt var väl inte någon direkt häftig eller vacker stad, men det var mysigt i den gamla delen med en hel del affärer och många restauranger 

Man tror att det skall vara härligt höstväder när man far söderut i oktober, men vad vi bedrog oss. Veckan före hade det varit soligt och + 15 grader. På Doktorenhof i Venningen bjöds vi verkligen på spännande överraskningar. Här fick vi alla vandra i svarta kåpor till gregoriansk munkkör genom källarvalv med vinäger. Här var alldeles mörkt bortsett från de många stearinljus som tänts överallt. I läckra glas fick vi prova 5 olika sorters vinäger. Detta är en ren naturprodukt som är bra för hälsan fick vi lära oss. Vi fick även träffa "Essigmutter", som dock inte ville skaka tass med oss, men det ville inte vi heller. Det finns ingen alkohol i vinägern utan den är helt utjäst. Här odlas egna druvor som pressas och lagras många,. många år på ekfat och sedan smaksätts med lite honung samt andra kryddor som odlas på gården. Själv köpte vi med oss hem "Ficus - Feigenbaum", "Casanova" och "Cleopatras tårar". Trots flitig användning är vi ändå förkylda!! Jag ångrar att jag inte köpte några av de läckra provningsglasen. Det var inte bara för att göra det spännande som vi fick ta på oss de svarta kåporna, nej, vi skulle också skydda vinägern från våra elaka bakterier.

Barbro och Svend i munkdress

   Essigmutter eller anden i flaskan Också dessa läckra glas med surt och gott innehåll

Efter detta sura besök for vi längs höstfagra vägar vidare på Deutsche Weinstrasse. Bara vinrankor längs med vägen i alla de färger: Rött, grönt, brunt, gult och en del var fortfarande grönt. Här i Pfalz odlas 43 olika sorters vita och 22 röda druvsorter. De vanligaste vita är ju som alla vet Riesling, Rivaner, Silvaner, Muskat, Weissburgunder, Grauburgunder och Gewurtztraminer.De röda vanligaste är Portugieser, Dornfelder och Spätburgunder. Deutsche Weinstrasse sträcker sig genom 6 av Tysklands tretton vinområden och är 8,5 mil lång. Det var de gamla romarna som tog med sig vinstockar hit. För 10 millioner år sedan var detta ett tropiskt område och här vandrade sabeltandade tigrar omkring. Idag är området mer känt för sin härliga sparris (Spargel).

Nu var det dags för Frau Muglers Mat och Vin i Gimmeldingen. I hennes Winzervesper ingick en fantastiskt god leverkorv!! Det är konstigt med allt detta kallskurna som passar så väl till de olika vinerna vi provar. Hör bjöds vi på Sekt (mousserande vin) till att börja med och därefter ytterligare minst 5 vita och röda viner. Vinerna är tillverkade av samma druvor som vi stött på tidigare hos Dr Steiner. Herr Mugler berättade verkligen ingående på tyska om sina viner. Dessa vinbönder är så entusiastiska och vill berätta allt. Synd att han inte kunde lite engelska, men vinerna var intressanta och goda, så bussen fick lite påfyllning här också. Det var också spännande att se hur Mats lyckades manövrera bussen i alla dessa smala gränder, men det gick bra hela tiden. Duktigt Mats!!!!!Alla kände sig helt trygga med dig!!! 

Vi fick ytterligare en kväll på egen hand i Neustadt och sökte oss till Gamla Stan och här till vår lycka fann vi en lustig restaurang som serverade Pfifferlingen (kantareller). Vi föll direkt och inredningen var fräck, en blandning av gammalt och nytt och restaurangen var väl inrökt. Vi trodde ett tag att vi hamnat på Faulty Towers, men så var inte fallet. Den gamle mannen som serverade oss såg ut som att han skulle falla ihop när som helst, men han klarade kvällen med några smärre krascher. Att restaurangerna i Neustadt aldrig hört talas om tallriksmodellen märktes tydligt. Även grönsaker verkade vara något ganska okänt för dem, men stora portioner fick vi!!!

Vad får vi för mat ikväll??? Så läckert!!!! Otto, komage och Sauerkraut eller vad var det?????? Set säger skål!!! 
Han har redan tröttnat på vin.

Anita, Ingrid och Clas njuter av sin champagne 

Nästa dag far vi vidare genom Kaiserslautern och oerhört vacker skog i höstens alla färg och att det sedan började regna struntade vi i. Nu skulle vi lämna Tyskland och inträda i de bruna filtarnas land, Frankrike. Mats berättade att vi måste passera Zaarbrücken och vi har aldrig passerat Zaarbrücken utan en massa Umleitung och det har tagit många timmar på småvägar, men den här gången for vi bara runt om staden. Helt fantastiskt!! Trots detta kom vi fram till Champagne och  Roger Manceaux flera timmar senare än beräknat, men vi var välkomna i alla fall!!!

 

Inger och Magnus lät sig väl smaka

Vi blev alla serverade Champagne och sedan fick vi som omväxling varm mat och det var jättegott, men aldrig sådan mat vi hemma skulle serverat Champagne till! Även härlig  Roséchampagne fick vi prova. För att få fram Roséchampagne blandar man faktiskt vitt och rött vin. De druvor som är godkända i Champagne är ju Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay. Här berättade vi att den svenska kungliga familjen var i Helsingborg och firade jubiléeum och att Champagnen de drack kom från Roger Manceaux. Applåder, skålar och visslingar!!!

Patrick och Laurent 

Den kungliga flaskan

Annika, Gertrud,  Gunnel och Svend

Jonna och Birgitta hoppas ni inte fick bara vatten?

Efter maten fick vi en grundlig genomgång i hur man tillverkar och lagrar Champagne. Vi fick också reda på att 300.000 flaskor fanns i Manceaux' källare. Här fick bussen naturligtvis ytterligare påfyllning, inte bensin för det hade de ont om i Frankrike just då. 

Florence sålde läckra Bordeauxviner  till oss och Agnès tog betalt för Champagnen. Här samarbetar hela familjen.

Juice-drickaren

Druvsaft som blir Champagne 

Hela gänget

 Jag fick en idé!!! Naturligtvis skulle vi gå på en Gourmetkrog när vi var i Reims, de som har en stjärna i Guide Michelin brukar ju vara bra. Vi får ihop ett antal intresserade och bord beställs på Le Millénaire. Det är på gångavstånd från vårt hotell, vilket är en fördel i denna kyla som råder. Vi är i Champagne och naturligtvis beställer vi en magnumflaska för aperitifen. Hälls elegant upp av kyparen!!!!, Här beställs olika rätter, men de flesta tycker att det liknar vanlig  husmanskost och lyckan är inte total, kan man säga. Vi som hade inställt oss på en Gourmetkväll!!!! Efterrätten är väl ganska OK i de flesta fall, men!!!! Här talas i stort sett ingen engelska på krogen.!! Så kan det bli!!!! När ni kommer till Riquewhir i Alsace gå på Le Table de Gourmet, där blir ingen besviken!!!

Nästa dag väntar ett besök på det stora Champagnehuset Veuve Clicquot (Gula Änkan). Här får vi ännu en genomgång och får vandra runt i deras fantastiskt belysta källargångar. Här hade vi snart gått vilse utan guide. På slutet får vi även prova deras Roséchampagne. Många tyckte att Manceaux' var godare, men som tur är, smaken är olika.

Enligt Veuve Clicquots guide tar det 30 eller 40 år innan bubblorna i deras Champagne försvinner och det låter ju tryggt.
A votre santé!!!

Här köptes en läcker flaska för att inmundigas vid något mycket speciellt tillfälle. Jag (Eva) köpte också en fantastiskt vackert solgul paraply att vandra runt med i Helsingborg denna mörka årstid och minnas detta fantastiskt trevliga besök. Ser ni ett sådant i Helsingborg, så kan det vara jag, men det kan också vara någon annan. Jag brukar aldrig annars vandra runt som en levande reklampelare, men i det här fallet tyckte jag att det var helt OK.. 

Skål säger Eva och Ottol!!! Notre Dame de Reims Christine o. Göran på 1*-iga krogen 
le Millénaire i Reims
Vi fortsätter vår färd norrut mot det spännande rödvinsområdet Ahr i Tyskland. Vi kör faktiskt en liten bit in om Luxembourg med en liten baktanke om att kunna tanka här eftersom bensinen är mycket billigare, men på grund av den franska strejken ser vi vilka oändliga köer vi har vid bensinstationerna och då får det va. Vi ser hur det tar hårt på Mats och vi förstår honom, en buss kan tanka otroligt mycket diesel. och här kunde man sparat pengar!!!

Om man har väldigt bra syn kan hade man kunnat se Mosel skymta fram mellan dalar och bergssluttningar, men vi hinner tyvärr inte med ett besök där på den här resan. Vi ser dock på vinfälten att skörden inte är helt avslutad. Senast i Munskänkarnas tidning fanns en intressant artikel om Ahr, som är Tysklands minsta vindistrikt, endast 35 km långt längs med floden med samma namn..Här odlas ca 85 % röda druvor och här kan man faktiskt företa sig en Rotweinwanderung genom hela distriktet, men det hinner vi tyvärr inte med. Mest odlas det Spätburgunder (Pinot Noir). Berggrunden är skiffer och vinet lagras oftast på ekfat. Frühburgunder är en variant av Spätburgunder, som dock skördas tidigare under året. Tidigare tillverkades här mycket enkla viner, men odlarna har förstått att man måste öka kvalitén. Vingårdarna vi besökte var Weingut Kloster Marienthal och Weingut Sonnenberg. Kan man tänka sig, här bjöds också på Winzervesper. Allt är ju jättegott, men tyvärr när vi var på Sonnenberg hade vi lite bråttom och Marc Linden blev lite ledsen för att vi åt så lite. Hoppas han bjöd in hela byn på kvällen.

Giffels Goldener Anker i Bad Neuenahr visade sig vara ett jättefint ställe med härlig spa-avdelning och flera matsalar. Dessutom låg det hela i ett väldigt lyxigt och läckert affärsområde. Tur att vi bara kunde fönstershoppa! Hit åker de rika tyskarna för hälsosamma bad och kanske inte lika hälsosam shopping! På hotellet fanns även ett vinotek med många öppna viner, som vi var tvungna att smaka. Vi hade ju fått så lite vin på vägen!!!

Marienthal

Gammalt fint ekfat från Marienthal

Gertrud, Svend och Annika i vinoteket Inte Svend och jag utan en  Rodin-kopia

Blå interiör på hotel  Giffels Goldener Anker

Marc Linden på Weingut Sonnenberg berättar att hans farfar åke till Kina och står numera staty där någonstans. Helt Otroligt! Vingården är på 6 ha och tillverkar 50.000 flaskor om året, Detta är inte mycket, så drick flaskorna ni har med er hem med verklig känsla. Titta på färgen, dofta, sippa och skvalpa runt i munnen och om ni mäste: Svälj!!! Inte alltför kraftig kötträtt passar till.

Marc Linden

Efter besöket på Sonnenberg vidtog lång dags färd mot natt med diverse köer på Autobahn, men vi försökte undvika motorvägen och for på småvägar mot Hildesheim i Niedersachsen. Detta tog sin lilla tid fastän Mats satte klumpfoten på gaspedalen! I Hildesheim kände jag inte alls igen mig och Ulla berättade att rivningshysteri härjat i staden, men att man sedan ångrat sig och byggt upp torget i samma gamla fina stil som tidigare. Så härligt!

Gerd och Christine

Mums, mums eller hur Christine?

 Winzervesper Marienthal

Winzervesper Sonnenberg

Rosen fanns i vårt badrum!!!

Visst är det mysigt på Autobahn??

Men Ulla!!! Rosen som du berättade om som skulle finnas i katedralen i Hildesheim fanns i vårt badrum på hotel Van der Valk !!! Detta var verkligen ett elegant hotell. Här kan vi övernatta fler gånger!!!.

Ninni, Ewa och Gunnel

Ulla i väntan på Mats som parkerar bussen

Vinspecialisterna Lena och Åke

Ann-Christine, Lizette och Clas. Anders gömmer sig!

Ulla-Britt, Gerd och halva Jan (Sorry!!!!)

Annika, Otto och Lisa äter avslutningsmiddag 
Foajén Van der Valk Visst är det tjusigt????? Här fattas väl inget Gertrud och Annika???
Blanc de Noir i kylan på Autobahn

Fehmarnbron och snart hemma

 

Jag förstår inte varför jag hade hela väskan full med sega björnar när jag kom hem. Tror tyskarna att vi efter tandborstning vill äta gelébjörnar eller finns det kanske sömnmedel i dem så att personalen får en lugn natt?

Hjärtligt tack till alla er som var med och gjorde resan så minnesvärd och spännande för oss. Vi är tacksamma för all feedback både positiv och negativ och klicka gärna på bilden nedan för att skicka en mail till oss och berätta vad ni tyckte! Ha det bra allihopa!!!

Eva och Svend, Ulla och Mats

Tillbaka till första sidan